Komovo op de Dutch Design Week 2023

Zaterdag 21 oktober tot zondag 29 oktober 2023
Ons Toekomst van Werk project stond op de Embassy of Mobility expo als onderdeel van de Rijksbouwmeester tentoonstelling
In samenwerking met Ruby Schaap en Kika Dorth.

De noodzaak en ongemakkelijkheid van toekomstdenken; een korte samenvatting van onze DDW-doop (Dutch Design Week). De interactieve installatie bleek een opening voor rake gesprekken over de positie van het Rijk, de rol van de Rijksambtenaar binnen ons land en de gevolgen van ruimtelijke keuzes.

Maar ook hoe Rijk, rol en ruimte zich gaan ontwikkelen in de toekomst en hoe lastig het is om daarop te anticiperen. Moet je juist een standpunt innemen en gerichte keuzes maken? Of op je voorvoeten alle opties openlaten? Is er een middenweg?

Gelukkig is Eindhoven in eind oktober een veilige plek om met elkaar te onderzoeken hoe het werkt en waar onze blinde vlekken zitten. Wat in ieder geval onmisbaar bleek, is een diverse input van mensen in het vormen van die toekomst. Om de onzekerheid samen aan te pakken. Het liefst zoals vorige week: met veel goede gesprekken.

Wat we hebben gepresenteerd

Gaan we straks met onze vliegende auto naar het werk? Of zien we onze collega’s alleen maar als hologrammen? De toekomst van werk wordt vaak voorgesteld als een hightech wereld, maar is technologie wel het juiste startpunt?

Tijdens de Dutch Design Week (gebouw Donna op Strijp-S), presenteerden we onze verkenning ‘Rijk en Ruimte - de toekomst van werk’. Een project voor het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester. Deze toekomstverkenning kijkt door negen verschillende frames naar het Rijk waarbij negen rollen van de Rijksambtenaar worden belicht.

Juist deze rollen informeren ons over hoe de toekomst van werk er mogelijk uit kan komen te zien. We heroverwegen waar de Rijksambtenaar werkt en de burger terecht kan. Gecentreerd in de Randstad, of verspreid over het land. Afgezonderd, of in directe verbinding. Hoe beweegt het Rijk door land en stad? Een nieuwe blik op de inrichting van reis en ruimte voor de ambtenaar. Een waar ruimte is voor verschillende rollen en de spanningen daartussen. Zo heeft de ‘Brandjesblusser’ behoefte aan uniforme, herkenbare inrichting, maar bouwt de ‘Pionier’ liever voort op missie specifieke ruimtes gericht op de lange termijn.

We zijn in gesprek gegaan over welke rollen gewenst zijn - en welke juist niet - en hoe ruimte die rollen kan ondersteunen. Zo hebben we samen gebouwd een glimp van de toekomst van werk.

De publicatie van het onderzoek:

Meer informatie over het project:

Toekomst van Werk project

Professor Snijdersstraat 2

2628 RA Delft

+31 6 4238 2651

hallo@komovo.nl