Werkplaats 2040
Juni 2024 - heden
In samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Studio Futurall.
Hoe ziet de samenleving de toekomst van werk? Dat wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid graag weten. Daarom hebben we deze expositie gemaakt, samen met studio Futurall. Aan vier bureaus waan je je even in verschillende werelden, tussen alledaagse spullen uit 2040. Zo hopen we een maatschappelijke dialoog te faciliteren om veel inzichten te verzamelen, die beleidsmakers helpen om beleid te maken dat goed voorbereid is op de toekomst van werk.
We zijn verzekerd van onzekerheid
In deze expositie nodigen we bezoekers uit na te denken over de toekomst van hun eigen werkende leven. Heb je behoefte aan flexibiliteit, of juist aan vastigheid? Welke rol spelen contracten, de kwaliteit van het werk en de tijd voor mantelzorg of vrijwilligerswerk voor jou? Hoe zal de inhoud van het werk veranderen? Hoe worden de belangen van werkenden straks vertegenwoordigd? En wie zorgt er in de toekomst voor een vangnet als het tegenzit? Eén ding is zeker in ons werkende leven: we zijn verzekerd van onzekerheid. Hoe gaan we daarmee om en wat verwachten mensen van de overheid?
Maatschappelijke dialoog voor toekomstgericht beleid
Bij het ontwikkelen van beleid werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met mensen voor wie het beleid bedoeld is. Dat is belangrijk, want bijna iedereen heeft met werk te maken. Deze expositie tijdens de Dutch Design Week is een van de manieren om mensen te laten meedenken over de toekomst. Dat hebben we gedaan door de toekomst voorstelbaar te maken. Zodat er vervolgens beleid kan worden ontwikkeld dat bijdraagt aan een duurzame toekomst. De leefwereld en behoeften van mensen staan hierbij centraal.
Toekomstscenario’s tot leven brengen
In Werkplaats 2040 kun je plaatsnemen aan vier bureaus die elk een ander mogelijk toekomstscenario verbeelden. Hiervoor hebben we verschillende bronnen rondom de toekomst van werk doorgespit en ontwikkelingen verzameld die mogelijk onze ervaring van werk gaan veranderen. Aan de hand van een toekomst framework worden vier werelden geschetst. Volgens de methode van speculatief ontwerp hebben we vervolgens deze scenario’s tot leven gebracht met objecten alsof ze uit de toekomst komen. Bezoekers van de installatie kunnen aan elk van de bureau’s plaatsnemen om de scenario’s te ervaren en zo een mening te vormen over de toekomsten.
Dutch Design Week 2024
Dat is precies wat we tijdens de Dutch Design Week 2024 hebben gevraagd aan bezoekers. Als bezoeker kun je vrijblijvend rondkijken, maar wie echt wil meedenken, kan een meedenk-formulier invullen en in de brievenbus achterlaten. Beleidsmakers gaan daarna persoonlijk met je in gesprek over jouw ideeën, dromen en zorgen.
De expositie staat in hal 3 van het Klokgebouw van zaterdag 19 tot en met zondag 27 oktober 2024. Kom vooral langs om Werkplaats 2040 te ervaren! Meer informatie kun je vinden op ddw.nl.
Duik de werelden in
De werelden zijn fictieve toekomstscenario’s, gebaseerd op analyses van trends en rapporten, en weerspiegelen niet de visie van de overheid. We moedigen bezoekers aan om deze werelden op hun eigen manier te interpreteren.
Hieronder vind je uitleg over de speculatieve objecten per bureau en hoe deze bezoekers kunnen aanzetten tot nadenken over de toekomst.
Bureau Service staat
Wat als… de overheid bepaalt wat de maatschappij nodig heeft en flexibele rollen voor burgers regelt?
Je hebt net weer een Akte van Omscholing ontvangen—je baan is verdampt. Dit is al de vierde keer, maar je maakt je geen zorgen. De overheid heeft alles goed geregeld en gaat adaptief en planmatig te werk via het digitale Rijksinstituut voor Adaptieve Vakbekwaamheid en de fysieke Net-werk-Paviljoens door het hele land. Deze faciliterende infrastructuur helpt je soepel overstappen naar ander werk, binnen de zes transitieplannen van het Masterplan NL 2120, waaronder de netwerken van mobiliteit, energie en natuur. Je hebt werkmogelijkheden als Energie Infra-Monteur, Stadsbodemmeester, of Eenzaamheidsbestrijder. Terug van het Paviljoen, werk je aan je checklist. Die rol als Stadsbodemmeester zie je wel zitten. Nu ga je aan de slag met het behalen van de benodigde microstudiepunten om je verder te specialiseren binnen het transitieplan Natuur & Ecosysteem. Je eerste punt voor Groen Wijkbeheer is al binnen!
Bureau Regel rijk
Wat als... de samenleving is ingericht op vastigheid, waarbij de overheid zorgt voor haar burgers door werkgevers verantwoordelijk te stellen voor hun welzijn?
Je zit aan je bureau, tien jaar in dienst bij Everest Corp. De drang naar financiële zekerheid voel je in alles om je heen. Je hebt veel opgegeven voor deze goede arbeidsvoorwaarden, en daar ben je trots op ook: het Vaste Contract prijkt op een verhoging. Toch voel je je soms opgesloten in de gouden kooi - vastzittend in zekerheid. Dat merk je aan subtiele signalen: je werkgeversnummer staat op alles gedrukt, de corporate tone-of-voice van de Chief Expedition Officer is net iets te persoonlijk en ook je gezondheid wordt een ‘skill’ die gefaciliteerd kan worden door het EverPeak Sporthologe en NutriFuel bedrijfsdieet. Het meter-brede Everest Corp Carrière Dashboard geeft elk moment van de dag inzicht in je voortgang, van het aantal effectieve werkminuten tot de richtingscoëfficiënt van je leercurve en van de eerste keuze in de poppenhoek tot aan de levensloop-bepalende ambities van de toekomst. Keurig ingekaderd naast het scherm een stukje identiteit dat je herinnert aan waar je bij hoort: de Everest Corp Cap.
Bureau Wij maatschappij
Wat als… we leven in een gemeenschap met een bescheiden rol voor de overheid, waarbij collectieven zorgen voor zekerheid?
De grote hoeveelheid collectieven waar je onderdeel van bent zijn goed zichtbaar op je bureau. Via het één regel je een wijk waarin iedereen telt met de Parkdialoog van Buurt en Boterham, via een ander collectief Woonwortels geef je vorm aan de nieuwe woonbeweging. Schouder aan schouder voor de verdedigingslinies van onze gemeenschappen! Je praat ook mee met het landelijke Burgerberaad ‘Geef Mentale Last een Stem’. Op de tafel staat de Demo-Device 3000-P2 waardoor je altijd actief deel kunt bijdragen aan lokale besluitvorming en kunt stemmen op voorstellen van de vakbewegingen. Het stemapparaat maakt, naast het Near-Field-Community berichtbaken, gebruik van DichtbijNet: de lokale digitale infrastructuur. Ook ligt de CHBO-kit (Collectieve Hulp Bij Ongelukken) op het bureau. Een noodpakket speciaal ontworpen vanuit de zorgplicht voor en door jouw gemeenschap met onder andere een Groene Geneeskunde Gids en Zorgzame-Gemeenschap-Hulpkaarten om in te vullen.
Bureau Eigenhandige samenleving
Wat als… we allemaal leven als zelfstandigen, de overheid een minimale rol inneemt en verantwoordelijkheid legt bij de burger?
Aan je bureau als flexibele zelfstandige voel je de voortdurende veranderlijke aard van het werkleven. Iedereen om je heen is ZZP’er en veel werk wordt overgelaten aan de 'dynamieken van de markt'. Op Banenveiling.nl kun je in snel tempo bieden op klussen die voorbij komen, van Ochtendkoffiecoach op shiftbasis tot Coördinator Rijksdividend in de flexpool. Van Timmermens-op-afroep voor woningcoöperaties tot Flexibele Kinderopvangleider bij de Vrijere School. Je agenda is gevuld met drie bouwstenen - uitwisselen, bouwen, cultiveren - die je vrij kunt schuiven door de week. De uiteenlopende baantjes wisselen zich dagelijks af met zorg voor anderen, koken of iets voor jezelf opbouwen. De Spaarklok, ontvangen van verzekeraar LeefLater, geeft jaarring voor jaarring zicht op je pensioen. Een tastbare herinnering aan de noodzaak van opbouwen. Op het prikbord hangen een paar SteunMijnStap-campagnes die je hebt ondersteund, zoals Melles Mode Missie en de Nier voor Noah. Je leeft in een wereld van generalisten die leren op eigen initiatief en dat is goed te zien aan je boekenplank met titels als ‘de Crowdfundfactor’, ‘de Kunst van Korte Kansen’, en ‘Baas over eigen uur’.
Meer weten over Werkplaats 2040?
Kijkje achter de schermen
Het team van Komovo en Futurall! Van Links naar Rechts: Jesse Geurtsen, Finn Strivens (Futurall), Sanne Keizer, Ties Schotel en Eva Oosterlaken (Futurall)