Samen zorgen voor het stadsbos van Rotterdam

Maart 2023 - toekomst
Interdisciplinair project van Resilient Delta samen met TU Delft, Plantkundig, Stadskwekerij de Kas, Erasmus University Rotterdam, Erasmus Medical Center Rotterdam en gemeente Rotterdam
www.bosoppoten.nl
Credits voor de fotografie naar Evy Hachmang
Als vervolg op het project “De Toekomst van het Stadsbos” werden we gevraagd om mee te werken aan het RoffaLab project van Resilient Delta. Met een interdisciplinaire groep onderzoeken we hoe we de relatie tussen Rotterdammers en hun stadsbos kunnen versterken. Naast ruimtelijk en klimatologisch onderzoek, duiken we in de band tussen bos en buurt en hoe ze kunnen bijdragen aan elkaars welzijn. Met het Bos op Poten team introduceerden we een tijdelijk Living Lab van 36 verplaatsbare bomen op het Handelsplein in Feijenoord. Een mobiel bos voor verkoeling en verbinding.

Het begin van Bos op Poten

De zoektocht naar een geschikte locatie voor het lab liet meteen zien hoe participatie uit de buurt vruchtbare grond kan creëren voor een initiatief. We spraken per toeval bewoner Wim aan, die niet alleen meer groen wilde, maar daar zelfs al plannen voor had liggen! Buurman Hans kwam met de landschapstekening naar beneden en zo werd de eerste basis voor het Bos op Poten gelegd. Niet via mail, persbericht of inschrijfformulier, maar via menselijk contact. De energie die daar vanaf komt is onbeschrijfelijk.

Op 21 juni opende de buurt van Kop van Zuid - Entrepot het Bos op Poten. Bij vijf stationnetjes werd de band tussen bos en buurt gesterkt. De groene kennis in de wijk werd op de proef gesteld tijdens de Boomworkshop. Bij de stations Bosopstelling, Ideëenboom en Namenwedstrijd zijn de posities van het bos, activiteiten en namen verzonnen. Van ‘evenementen organiseren’ en ‘boeken uitlenen’ tot ‘badmintonnen’ en ‘gewoon even lekker zitten in de schaduw van een boom’. Bij het Oplaadstation kwamen de bewoners samen voor de nodige bouwstof.

Actieonderzoek voor een groene stad

De bomen brachten niet alleen schaduw naar het Handelsplein, maar ook verbinding. Tussen de straten, leeftijden en achtergronden. Met elkaar werd gestemd op de beste opstelling en samen werden de bomen meteen op de goede plek gezet. Zo geven we samen met de bewoners de publieke ruimte vorm en gaan we verder dan plannen op papier. De gevolgen van het ontwerp worden daardoor meteen duidelijk. En daar leren we van. Zo blijkt in die eerste opstelling dat de bomen misschien toch iets te ver uit elkaar staan. Geen probleem, dan proberen we binnenkort een andere opstelling. En daarna nog een. Om zo samen tot het beste ontwerp te komen.

Bos en buurt - bomen en bewoners

In de komende twee jaar onderzoeken we hoe deze manier van tastbare participatie in de publieke ruimte nog meer kan worden ingezet. Ook gaan we aan de slag om de band tussen bos en buurt verder op te bouwen, te verdiepen en praktisch te ondersteunen. Dit doen we door verschillende opstellingen uit te testen, de buurt bij te staan in het realiseren van hun plannen in het bos en een stewardship programma op te zetten waar bewoners een actieve rol spelen in het beheer. Ook doen we een eerste aanzet tot opschaling, want met alle enthousiaste reacties en toenemende hitte in de stad smaakt het eerste Bos op Poten naar meer.

Benieuwd naar de voortgang van dit project?

Professor Snijdersstraat 2

2628 RA Delft

+31 6 4238 2651

hallo@komovo.nl