Zorgeloosheid
op een plek
van zorg

September 2020 - Maart 2022
Voor Isala Diaconessenhuis Meppel
In samenwerking met Vakwerk architecten, Paul van Sommeren als animator, de filmmakers van Goodlight Arvind Choenni en Pieter Wibaut, Nico Arkes van Staatsbosbeheer, Jacob van der Weele van Landschap Overijssel, Erik Mattijssen, Ellen van der Wal, het consortium Trebbe Dura Vermeer, verscheidene uitvoerende partijen zoals Avex, Hovek, De Kleine Reclame en Wayfinding NL en in het bijzonder Jessica Roelofs van Isala.
Foto's door Melanie Samat
In het prachtige Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel ligt het Isala diaconessenhuis Meppel. Met veel gevoel en aandacht ontworpen door Vakwerk Architecten. De architecten en het ziekenhuis vroegen ons om de ruimtelijke identiteit te ontwerpen.

De koers

Ontwerpprincipes

We wilden ten eerste de natuur naar binnen halen. Vanuit de messing gevel kregen we het idee om messing als referentie kleur te gebruiken. Daarnaast moet in elk middel iets te ontdekken zijn, een bepaalde gelaagdheid, om zo de visie te bereiken.

Visie

Als antwoord op de vraag ‘waar zijn jullie het meest trots op’ aan Vakwerk architecten, noemden ze de lichte patio’s. Deze brachten voor hen rust. Wij vertaalden dit naar de visie waar wij naartoe werkten in dit project:
Zorgeloosheid op een plek van zorg.

Zorgeloosheid tastbaar

Tijdens een van onze eerste wandelingen in het Reestdal keken we naar beneden. Dit gaf ons de inspiratie voor het eerste middel om de natuur naar binnen te halen: Messing bladeren die van buiten naar binnen lijken te zijn gewaaid.

Interactieve projectie

Als je binnenloopt lijkt het alsof een hertje je welkom heet. Zo was onze ervaring ook in het Reestdal: een schaap liep ons te gemoed en leek net ‘hallo, welkom in het Reestdal!’ te zeggen.

De afgebeelde omgeving is precies zoals in het Reestdal. We kijken vanaf de bosrand over de grasvelden, waar de Reest rustig tussendoor meandert. Het riet waait zachtjes in de wind en we zien de bomen in de verte.

Illustratie door Komovo, geanimeerd door Paul van Sommeren.

Illustraties voor ontdekking

De patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen verschillende dieren uit het Reestdal ontdekken die verscholen zitten in flarden van de natuur in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in het riet dat, net als buiten, een afscheiding vormt, in de boomtakken of tussen het gras.

“Ik zag vanmorgen collega’s die het pand doorliepen om alle dieren te vinden in het riet”

Brasserie De Klepper

Wanneer je aankomt bij het Isala Meppel hoor je het gelijk, de klepperende ooienvaars. Een karakteristiek geluid, waarin het lijkt alsof ze gezellig aan het bijkletsen zijn. Daarom heeft Isala de brasserie 'De Klepper' genoemd. Een nest waar je aan kan vliegen en even kan bijkomen, even gezellig kan praten, net even afleiding van de dag.

De meanderende Reest als cijfers

Zouden de kronkels van de rivier in het Reestdal de cijfers van de verschillende verdiepingen vormen? Na het - virtueel - langslopen van de Reest vonden we de kronkels die precies de getallen vormen om bezoekers te laten zien op welke verdieping zij zich bevinden. Daarnaast zorgen de lengte en breedte graad weer voor een extra laag die mensen kunnen ontdekken.

Beweegziekenhuis

Isala wil het beweegziekenhuis zijn: een ziekenhuis waar de patiënten worden gestimuleerd om meer te bewegen. Als onderdeel hiervan komen er QR-codes te hangen bij de meanderende cijfers in de liftlobby’s, de projectie, gedichten in het gebouw en bij vier kunstwerken in het gebouw en buiten langs het wandelpad in de tuin. In elk filmpje voegen we wederom een nieuwe laag toe aan de locaties. Bij de liftlobby’s vertellen we over hoe je nog beter de natuur kan ontdekken en hoe het komt dat de Reest zo meandert (bekijk het hier). Bij de kunstwerken vertellen we de verhalen achter de schilderijen (filmpje) en bij de projectie leggen we uit hoe we de natuur naar binnen hebben gehaald om zorgeloosheid teweeg te brengen. Samen met Arvind en Pieter van Goodlight Films hebben we dit voor elkaar gekregen.

Gedichten door Ria Westerhuis bij de verzorgafdelingen, waar ook een QR-code te vinden is naar een pagina waar Ria de gedichten voorleest.

Ruimtelijke identiteit?

Professor Snijdersstraat 2

2628 RA Delft

+31 6 4238 2651

hallo@komovo.nl