Ik wil de bril omlaag, en jij?

10 juli 2020

Een mannetje, een vrouwtje en een onzijdig persoon in een rolstoel. Dat is de algemeen bekende oplossing om aan te geven wie achter welke wc-deur wordt verwacht. Het is voor iedereen te begrijpen, welke taal je ook spreekt. Lekker duidelijk dus. Maar zijn deze iconen in elke context de beste keuze?

Vakwerk architecten heeft ons gevraagd om voor hun gezamenlijke werkplek ‘het vakwerkhuis’ een website en een huisstijl te ontwerpen die past bij dit bijzondere gebouw. Dit ontwerpproces stopte niet bij het afleveren van (digitale) producten zoals de website www.vakwerkhuis.com. We gingen op zoek naar manieren waarop we de sfeer van ‘samen thuis werken’ in alles konden laten terugkomen. Zo dachten we zelfs na over de bordjes op de wc’s, waar het net even anders wilden doen.

Illustrator werd geopend, klaar om iconen te maken in de stijl van het Vakwerkhuis. Iets waar we onszelf twee uur voor hadden gegeven en uiteindelijk twee dagen over hebben gedaan. Twee dagen waarin we het traditionele hebben toegepast, in twijfel hebben getrokken en uiteindelijk opnieuw hebben vormgegeven.

In eerste instantie waren de iconen van het ‘mannetje’ en ‘vrouwtje’ snel ontworpen. Bij het maken van ‘de rolstoel’ begon er iets te knagen. Eerst probeerde we binnen de grenzen van een dikke lijntekening, een zo sportief en stoer mogelijke rolstoel te ontwerpen. Een rolstoel waarbij het wiel geen cirkel, maar een ovaal werd, om voor snelheid en beweging te zorgen. Het werd best aardig, totdat we de gedachte achter de rolstoel begonnen te bevragen: Is het echt nodig dat iemand in een rolstoel elke dag wordt geconfronteerd met dat icoon? En zijn er niet nog een heleboel meer mensen die graag gebruik maken van de extra steun in deze wc?

En terug naar de ontwerpen van het mannetje en het vrouwtje. Waarom worden mensen als ze naar de wc gaan in hokjes geplaatst op basis van geslacht? Eigenlijk wil je alleen maar aan de voorkant kiezen wat je achter de gesloten deur gaat aantreffen. De bril omhoog, de bril omlaag, of extra steun.

En dat is precies hoe de bordjes eruit zijn gaan zien.

Professor Snijdersstraat 2

2628 RA Delft

+31 6 4238 2651

hallo@komovo.nl